Středa, 14 května, 2025
aktualne

Tuňák z konzervy: Dobrý či špatný pro naše zdraví?

Mohlo by Vás zajímat

Tuňák v konzervě je velmi rychlý způsob, jak si dopřát potřebné bílkoviny a zdravé tuky. Nepotřebuje přípravu, stačí ho jen otevřít a chutné jídlo máte po ruce. K tomu zelenina, případně pečivo či těstoviny a je po problému. Jenže, skutečně je konzervovaný tuňák zdravý?

Existuje několik druhů tuňáka. Víme, že obecně se považuje za vynikající zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuků a kalorií. Navíc obsahuje zdravé omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Obsah kalorií i živin se však odlišuje i podle toho, v čem je rybí maso naložené. Zda v oleji, ve vlastní šťávě, v ochucené omáčce. Samozřejmě, konzervovaný tuňák v oleji má více kalorií než ve vlastní šťávě a různé omáčky, například rajčatová či hořčicová často obsahují, cukr a různé umělé příchutě či barviva.

Pro srovnání:
30 g čerstvého tuňáka obsahuje: 31 kalorií, méně než 1 g celkového tuku, méně než 0,5 g nasycených tuků, 25 mg DHA, 3 mg EPA, 11 mg cholesterolu, 13 mg sodíku a 7 g bílkovin.

30 g konzervovaného tuňáka v oleji obsahuje 56 kalorií, 2 g celkového tuku, méně než 1 g nasycených tuků, 29 mg DHA, 8 mg EPA, 5 mg cholesterolu, 118 mg sodíku a 8 g bílkovin.

30 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje: 24 kalorií, méně než 1 g celkového tuku, méně než 0,5 g nasycených tuků, 56 mg DHA, 8 mg EPA, 10 mg cholesterolu, 70 mg sodíku a 6 g bílkovin.

Čerstvý či konzervovaný?
Čerstvý i konzervovaný tuňák jsou také dobrým zdrojem několika základních vitamínů a minerálů včetně vitamínu D, selenu a jódu. Konzervovaný tuňák v oleji má vyšší obsah kalorií a celkového tuku.

Z tabulky také vidíme, že největší rozdíl je v obsahu sodíku mezi čerstvým tuňákem a tuňákem konzervovaným v oleji.

Bohužel drtivá většina konzervovaných potravin obsahuje až příliš mnoho soli, o které víme, že negativně ovlivňuje naše srdce a cévy. Lepším řešením je tedy upéct si čerstvou rybu jako sáhnout po konzervě.

Samozřejmě, někdy není jiná možnost. V každém případě, konzervy bychom neměli jíst denně, ale jen výjimečně. Bez ohledu na to, jaká je zdravá surovina v nich, když je v čerstvém stavu.

Výhody a nevýhody plechovek s tuňákem
Výhodou je, že konzerva nám vydrží v komoře celé měsíce, dokonce roky a když nemáme nic jiného, ​​je dobrou volbou. A to i při hubnutí – kvůli obsahu bílkovin rychle nasytí a prokazatelně snižuje chuť do dalšího jídla. Omega-3 kyseliny, které rovněž obsahuje jsou prospěšné pro zdraví srdce, očí a mozku.


Při výběru konzervovaných potravin si nevšímejme na etiketě pouze obsah soli, ale i jiné přísady a chemikálie. Také dbejte o to, aby konzerva, kterou si vyberete byla minimálně zpracována. Nevýhody a negativa konzervovaného tuňáka spočívají v možném obsahu rtuti a již zmíněném vysokém obsahu sodíku.

Rtuť a tuňák
Rtuť je těžký kov, který se často nachází v rybách v důsledku kontaminace vodou. Výzkum ukázal, že vysoké vystavení účinkům rtuti vyvolává vážné zdravotní problémy u lidí, včetně poškození centrálního nervového systému. Jelikož tuňák konzumuje další malé ryby, které již mohou být kontaminovány rtutí, může se rtuť koncentrovat iv tuňácích.

Upřímně, tuňák má větší předpoklad rtuti jako losos nebo tilapia. Množství přítomné rtuti závisí na druhu tuňáka. Obecně platí, že větší odrůdy tuňáka mají obvykle vyšší obsah rtuti. Nejnižší obsahu rtuti má tuňák světlý nebo tuňák pruhovaný.

Připomínáme, že rtuť je zvláště toxická pro nervový systém vyvíjejícího se dítěte. Z tohoto důvodu bychom v těhotenství a při kojení měly omezit tuňáka v konzervě a nedávat ho ani malým dětem.

Konzerva není nejbezpečnější balení
Kromě toho, samotná konzerva nemusí být nejbezpečnějším balením. Z některých druhů se uvolňují látky, které naše tělo velmi nepotěší.

Proto si vybírejme konzervy od ověřených výrobců a vždy, pokud můžeme upřednostňuje raději čerstvé jídlo. Některé plechovky obsahují bisfenol A, průmyslovou chemikálii, která pomáhá zabránit korozi nebo narušení kovu.

Vždy zkontrolujte, zda nejsou na plechovkách nějaké známky poškození nebo kontaminace, například ostré prohlubně, praskliny, netěsnosti nebo vyboulení. Takové konzervy nekupujte a pokud je máte doma, vyhoďte.

- Advertisement -zpravy
- Advertisement -PR článek

Nejnovější články

- Advertisement -zpravy

Další články autora

- Advertisement -finance