Slyšeli jste již někdy o Yerba Maté? Lahodném nápoji, který dodá energii a potěší i ty, kterým káva nedělá příliš dobře? Lístky a větvičky z cesmíny paraguajské mají řadu zajímavých účinků na lidské tělo i mysl. To vše bez vedlejších účinků v podobě skokového nárůstu nebo úbytku energie, či roztěkanosti a přechodně zvýšeného krevního tlaku. Jak si Yerba Maté připravit tak, aby si nápoj zachoval příjemnou a plnou chuť, zdraví prospěšné účinky i své minerály a vitamíny? Tady je malý návod!
Pořiďte si správné vybavení
Abyste si nápoj připravili tradičním způsobem, bude potřeba pořídit speciální nádobku – tzv. kalabasu na Yerba Maté, která se většinou vyrábí z tykve nebo jiných materiálů a brčko se sítkem na konci (bombilla). Výhodou kalabasy je zejména to, že nádobka je lehká a téměř nerozbitná, takže si ji můžete vzít klidně s sebou na výlety. Pokud budete kalabasu využívat pouze doma, nemusíte se omezovat pouze na nabídku kalabas z tykve, ale pořídit s klidem tu keramickou.
Chuť nápoje ovlivňuje varianta i způsob přípravy
Rozhodujete se, jestli dát přednost kávě nebo Yerba Maté? Dejte šanci druhému zmíněnému nápoji a pravděpodobně si už na kávu ani nevzpomenete. Pořídit Yerbu Maté můžete v mnoha různých variantách a obměnách. K dostání je Yerba jako jemně nebo hrubě mletá, krájená, ochucená, oslazená anebo dokonce promíchaná s dalšími bylinkami. Její chuť se odvíjí nejen od varianty, kterou zvolíte, ale i způsob přípravy. Jak tedy na to?
Připravujte Yerbu jako profíci
Připravte si čistou a suchou kalabasu, kterou zhruba do dvou třetin naplňte sušinou. Nádobku zakryjte dlaní, otočte ji do horizontální polohy a mírně zatřepejte, aby se jemné části maté dostaly naspod. Kalabasu vraťte zpět do původní podoby, případně sušinu sklepejte tak, aby zůstala pod úhlem kolem 45°. Bombillu přiložte ke spodní části sesypané „homole“, kde není maté a sušinu zalijte trochou vlažné vody (cca 50 stupňů Celsia). Nechte vsáknout a do prázdného místa, kam jste umístili bombillu, nalijte vodu o 70–80 °C. Nechte tři minuty louhovat a popíjejte. Proces můžete opakovat několikrát. Počítejte ale s tím, že první nálev bude poměrně silný, takže pokud s Yerbou začínáte, raději jej přenechte zkušenějším.